Va povestesc un exemplu de resentimente:
Protagonista noastra are un frate cu 5 ani mai mare, care este un fel de tiran al familiei, ii ataca si ii batjocoreste pe toti, pe ea dar si pe  copii lui de la doua mame. El este o persoana dispretuitoare, agresiva atitudinal care dezbina si il face pe fiecare om care il iubeste sa se simta impotent, insuficient, confuz, dezorientat. Propria fiica s-a casatorit in secret fara stirea familie tocmai pentru a evita batjocura lui.
Protagonista noastra, sora lui, cand il stie departe e linistita aparent, dar cand afla ca revine in tara se nelinisteste si intra intr-o stare de nervozitate. Ea il iubeste dar este suparata ca el nu primeste dragostea ei, dimpotriva o respinge prin modul lui mitocanesc de a fi. Ea, la randul ei, ei este confuza, dezorientata, pentru ca de mica i-a sabotat si batjocorit deciziile, cand era alba, el spunea ca trebuie sa fie neagra si cand era neagra el spunea ca ar fi fost mai bine sa fie alba. Astfel ca , ea niciodata nu s-a simtit valoroasa, importanta in preajma lui, ramanand blocata in aceasta stare de a fi, cu o joasa autostima si pretuire de sine, care se amplifica de fiecare data cand el revenea.
Toata viata a fost timorata de acest frate care a avut o mai mare influenta asupra ei decat proprii parinti care la randul lor erau timorati de caracterul si forta acestui personaj.
Imaginea care imi venise despre el era  un caine care latra bramburit in stanga si indreapta provocand spaima si respingere in jurul lui.
Prietena mea, auzise de multe ori ca este necesar sa-l ierte si chiar voia sa termine cu acei fluturasi din stomac, insa cu toata bunavointa sa, nu gasea metoda sa o faca. De cele mai multe ori, cea mai buna solutie pentru ea ca sa se protejeze de rautatile lui si implicit de ranile pe care ar fi putut sa i le adanceasca prefera sa il tina la distanta purtandu-i resentimente.
 
Am identificat in acest raport, ce-i oglindise el in cei 47 de ani de interactiune cu el:
Daruirea pentru ceilalti
Capacitatea de a uni familia
Sensibilitatea de a incuraja si a asculta cu empatie persoanele din jurul ei
Delicatetea, amabilitatea in raporturile sociale…
 
Constientizand aceste calitati, dar si faptul ca fara un astfel de personaj atat de apropiat in realitatea ei, nu le-ar fi cultivat, realizand chiar ca datorita prezentei lui ingrate si nefericite ea a invatat toate aceste comori, a reusit sa-l ierte. De fapt, sa simta compasiune fata de el.
 
Dupa ce am scos convingerile legate de stima de sine, confuzie, dezorientare, incapacitate, nesiguranta, incredere si am inlocuit cu Iubire de sine, Pretuire de Sine, Incredere in capacitatea proprie, Focalizare, Capacitatea de a duce la bun sfarsit ce isi propune, fara sa fie distrasa de nevoile altora. Sentimentul ca este iubita si acceptata chiar daca isi implineste propriile nevoi si dorinte.
Am descarcat in varianta Creatorului calitatile ei invatate in suferinta alaturi de frate.
L-am eliberat  pe el din obligatia de a mai indeplini acest rol pentru ca ea sa invete si sa cultive acele calitati.
I-am recuperat fragmentele de suflet curatate si i-am vindecat sufletul ranit in interactiunile cu el.
 
Ea ne-a martusit ca, in noapte precedenta saparii, a avut un vis:
Se facea ca un caine infricosator ii prinsese mana intre dinti si ea a avut prezenta sa-si scoata mana din gura cainelui, sa-l prinda de bot, spunandu-i cu o mare siguranta de sine: „Nu o sa-ti mai dau voie niciodata sa ma musti”.
 
Astazi, prietena  mea simte ca nu-i mai poarta resentimente fratelui  ci, dimpotriva, simte compasiune fata de suferinta lui.
 

1 thoughts on “De la resentimente la compasiune

  1. Ramona Kiss says:

    Hey, ce frumos! Deci așa se lucrează cu resentimentele! Am învățat asta la ultimul curs cu tine, am luat și notițe… Ușor și greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.