Majoritatea oamenilor chiar daca nu o stiu , sunt adormiti. Ei s-au nascut adormiti, traiesc adormiti, se casatoresc in somn, nasc copii in somn, mor in somn – fara sa se trezeasca vreodata. Nu inteleg niciodata farmecul si frumusetea acestui lucru pe care noi il numim existenta umana. Stiti ca toti misticii – catolici, crestini, necrestini, indiferent de credinta, indiferent de religie sunt unanimi intr-un singur lucru: ca totul e bine, totul e bine. Chiar daca totul e o harababura, totul e bine.

Ciudat paradox, desigur, dar in mod tragic majoritatea oamenilor nu ajung sa vada ca totul este bine, pentru ca sunt adormiti. Au doar un cosmar.

Anul trecut la televiziunea spaniola am auzit o poveste despre un barbat care bate la usa fiului sau.

“Jamie” spune el, “trezeste-te!” Jamie, raspunde: “Nu vreau sa ma scol tata.” Tatal striga, “Scoala-te, trebuie sa mergi la scoala.” Jamie spune. “Nu vreau sa merg la scoala!”  “De ce nu?” intreaba tatal.

“Din trei motive” spune Jamie. “Primul, pentru ca e atat de plictisitor; al doilea, copii ma tachineaza; si al treilea pentru ca urasc scoala”.

Si tatal ii spune: “Ei bine, eu iti voi da trei motive pentru care trebuie sa mergi la scoala. Primul pentru ca este responsabilitatea ta; al doilea, pentru ca ai patruzeci si cinci de ani si al treilea , pentru ca esti directorul scolii!” “Trezeste-te! Trezeste-te! Esti prea mare sa fii adormit. Inceteaza sa te mai joci cu jucariile.”

Cei mai multi oameni iti spun ca vor sa treaca de gradinita – dar sa nu-i crezi. Nu-i crede! Tot ce vor de la tine este sa le repari jucariile stricate. “Da-mi inapoi sotia. Da-mi inapoi slujba. Da-mi inapoi reputatia, succesul meu. Da-mi inapoi banii. Asta este ce vor ei; vor alte jucarii in locul celor vechi. Chiar si cel mai bun psiholog iti va spune ca oamenii nu vor cu adevarat sa fie vindecati.

Ceea ce vor, este alinarevindecarea este dureroasa.

Trezirea este neplacuta, sa stii. Te simti bine si confortabil in pat. E enervant sa fii trezit. Acesta este motivul pentru care inteleptul , nu va incerca sa trezeasca oamenii. Sper ca voi fi intelept aici si nu voi incerca vreodata sa va trezesc, daca sunteti adormiti. In definitiv, nu este treaba mea, chiar daca va spun cateodata : “Treziti-va!”

Datoria mea este sa-mi fac treaba, sa-mi fac numarul. Daca profitati de pe urma acestui lucru, bine; dacanu, foarte rau! Cum spun arabii: “Natura ploii este aceeasi, dar ea face sa creasca si spini in mlastini si flori in gradini.”

Anthony Mello

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.